حاشیه نفت از غافلگیری جهانی تا واردات میلیونی یورو!



نفت یکی از واردات 4200 تومانی است که از فساد این ارز و گرانی بازارهای جهانی و داخلی عقب نمانده است. با این حال، اغلب ذخایر کوچک در گمرکات و بنادر وجود دارد.

به گزارش ایسنا، حدود چهار سال از ورود ارز 4200 تومانی به چرخه تجارت ایران می گذرد و ادامه یا توقف آن همچنان نامشخص است. فهرست واردات با این ارز، اگرچه محدودتر است، اما همچنان شامل هفت قلم کالا است که اگرچه در ظاهر تعداد قابل توجهی نیستند، اما از نظر کمیت و ارزش قابل توجه هستند.

ذرت، روغن خام، سویا، جو و گندم به همراه برخی داروها و ملزومات پزشکی از جمله کالاهای وارداتی با ارزهای ترجیحی هستند. بیشتر کالاها از جمله جو و سویا از نهاده های تولید و خوراک طیور هستند و دو کالای اصلی دیگر روغن است.

اخیرا انجمن واردکنندگان روغن نباتی با اشاره به جنگ روسیه و اوکراین و واردات روغن از این دو کشور گفته است: این موضوع باعث افزایش قیمت روغن آفتابگردان در دنیا شده و حمل و نقل کالا را با مشکل مواجه کرده است. “و تحویل آن دشوار خواهد بود.”

افزایش 185 تا 231 درصدی قیمت واردات نفت

اگرچه این پست در مورد وضعیت این روزها است، اما مدت هاست که افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی ادامه دارد و اکنون به طور فزاینده ای در آمار تجارت خارجی به چشم می خورد. بنابراین گزارش، در 9 ماهه امسال واردات هفت کالای اساسی با 4200 تن 20 میلیون تن به ارزش 11.1 تن بوده است. میلیارد دلار بعد از این گروه روغن ذرت که بیشترین حجم واردات و بیش از 3.3 میلیارد دلار را به خود اختصاص داده است، به ثبت رسیده است.

در این مدت یک میلیون و 500 هزار تن روغن خوراکی به ارزش بیش از 2 میلیارد دلار وارد کشور شد که از نظر وزنی 102 درصد و از نظر ارزشی 231 درصد رشد داشت که نشان می‌دهد علاوه بر افزایش وزن، روغن خوراکی نیز افزایش چشمگیری داشته است. قیمت جهانی 1.9 میلیون تن دانه روغنی به ارزش 1.3 میلیارد دلار وارد کشور شد که از نظر وزنی 8 درصد و از نظر ارزشی 47 درصد نسبت به 9 ماهه سال گذشته افزایش داشت.

گزارش 11 ماهه بار دیگر بر این روند افزایش قیمت ها در کنار افزایش واردات تاکید می کند. در این مدت حدود 24 میلیون تن کالای اساسی به ارزش 13.6 میلیارد دلار با ارز ترجیحی وارد شد و سهم گروه نفت به بیش از 4 میلیارد دلار رسید. از این مقدار، 2.2 میلیون تن بیش از 1.5 میلیارد دلار ارزش داشت که 10 درصد وزن و 47 درصد افزایش داشت. همچنین بیش از 1.8 میلیون تن به ارزش 2.5 میلیارد دلار مربوط به روغن خوراکی بوده که از نظر وزنی 81 درصد و از نظر ارزشی 185 درصد رشد داشته است.

مقامات می گویند که واردات 4200 ارز بیشترین تورم را به خود اختصاص داده است

با وجود واردات گسترده روغن و دانه های روغنی، بازار داخلی آن از سال گذشته با نوساناتی همراه بوده و در مقطعی صف خرید روغن ایجاد شده است، حتی گزارش مرکز آمار ایران نشان می دهد که این محصول در اوج تورم بوده است. او گفت که چند ماه است که این درصد نیز افزایش یافته است. در قیمت کالا است. گزارش های رسمی حاکی از آن است که کالاهای 4200 تومانی اغلب با تورم بالایی مواجه هستند.

16 میلیون یورو در حال حاضر، اما نه نفت!

اما این تمام ماجرای نفت نیست و باید به گزارش تخلفات ناشی از رانت و فساد در واردات این محصول یا ورود محاکم قضایی اضافه شود.

در همین راستا چند ماه پیش پرونده تخلف ارزی یک واردکننده نفت توسط مسئولان کنترل شد که سفارش چک ثبت شده و 8 تا 16 میلیون یورو ارز با نرخ 4200 تومان بدون نفت ارائه می شود. وارداتی است و در حالی که روند انجام تعهدات ارزی متوقف شده است، با ورود مقام ناظر این روند متوقف می شود. در نتیجه واردکنندگان نفت با توجه به رانت های بالای 4200 تومانی، از فضای موجود برای دریافت ارز در ازای نفت غیروارداتی استفاده کردند.

همه اینها در شرایطی است که معمولا نفت برای گمرکات و بنادر مشکلی ایجاد نمی کند و گزارش ها از صدها میلیون یا میلیون تن نفت خام و سایر انواع نفت به گوش می رسد، اما در برخی موارد تاخیر در عرضه وجود داشته است. ارز یا موانع و برخی کالاها هنوز در گمرک یا داخل کشتی هستند.


تمامی اخبار به صورت تصادفی و رندومایز شده پس از بازنویسی رباتیک در این سایت منتشر شده و هیچ مسئولتی در قبال صحت آنها نداریم